Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0546-821515
  • info@wiggers.nl
  • 0546-827543
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Bliksemschade - Ben ik er wel tegen verzekerd?

Je kunt bliksemschade aan je huis, inboedel en auto verzekeren, maar hoe voorkom je deze schade?

Door blikseminslag kan jouw auto of huis zwaar beschadigd raken. Kun je de schade claimen bij de verzekeraar of betaal je de schade zelf?

Bij zwaar weer houd je gespannen jouw huis en andere bezittingen in de gaten. Door verschillende oorzaken kun je schade oplopen. Je kunt getroffen worden door een zware storm, een flinke hagelbui of door blikseminslag. Vaak gaat het zelfs om een combinatie van deze natuurverschijnselen. De grootste angst voor de meeste mensen is blikseminslag en dat is goed voor te stellen. Bliksem kan zelfs levensbedreigend zijn en dat is in mindere mate het geval bij stormen en hagelbuien. Kun je schade door een blikseminslag verhalen op de verzekeraar?

Bliksemschade aan je auto bijvoorbeeld...

Bij een blikseminslag in je auto loop je zelf weinig gevaar als je in de auto zit. Door de zogenaamde kooi van Faraday wordt de elektrische lading door de bliksem gelijk doorgegeven aan de grond. Dus daar ligt het risico dan doorgaans ook niet.
Maar de auto zelf kan wel beschadigd raken. De elektronische aansturing in de auto kan kapotgaan. En een blikseminslag brengt meer risico’s met zich mee. Door de schrik kun je bijvoorbeeld de controle over de auto kwijtraken. Als je auto uitsluitend WA verzekerd is, vergoedt de verzekeraar schade door bliksem niet. Met de twee uitgebreidere verzekeringsvormen (WA-extra en all-risks) wel. Goed om te weten.

En bliksemschade aan je huis of de inboedel dan?

Bliksemschade ontstaat vaker dan je waarschijnlijk verwacht. Het gebeurt jaarlijks ongeveer 200.000 keer dat de bliksem inslaat in een woning. We kunnen twee soorten bliksemschades onderscheiden, namelijk directe en indirecte schade. Bij directe schade slaat de bliksem rechtstreeks in op het huis, waardoor schade ontstaat. Bij indirecte schade slaat het ergens anders in, maar zorgt de blimseminslag voor overspanning (inductie) waardoor je elektronische spullen beschadigd kunnen raken. De eerste is meestal gewoon verzekerd in de standaard inboedelverzekering. De tweede niet altijd. Wil je zeker weten hoe het in jouw geval geregeld is, vraag dat dan even bij ons na. Ook de opstalverzekering biedt meestal (maar ook hier weer: niet altijd) dekking tegen schade door bliksem.

Heb je schade door bliksem of door een andere oorzaak? Even bellen of mailen en we gaan voor je aan de slag. 
Maar zeker als je niet zeker weet of en hoe e.e.a. bij jou geregeld is: even bellen. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 20-10-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.