Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0546-821515
  • info@wiggers.nl
  • 0546-827543
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Houd als zzp'er geld achter de hand

Zzp'ers dienen geld opzij te leggen voor onvoorziene omstandigheden. Welk bedrag is genoeg als buffer?

Zzp’ers zijn financieel kwetsbaarder, dus een spaarkapitaal achter de hand hebben is aan te raden. Hoeveel spaargeld heb je minimaal nodig? 

Een zzp’er heeft in vergelijking met een werknemer een minder stabiel inkomen. Een werknemer kan werkloos raken, maar dan bestaat er in veel gevallen recht op een WW-uitkering. Zzp’ers hebben daar geen recht op. Iedere eerste van de maand staat de teller voor zzp’ers weer op nul en moet het inkomen weer verdiend worden. Om deze reden moeten zzp’ers altijd extra geld achter de hand hebben. 

Hoeveel geld moet je oppotten? 

Vooral zzp’ers die qua inkomen voor een groot deel afhankelijk zijn van één of maar een paar opdrachtgevers moeten voorzichtig zijn. Deze afhankelijkheid maakt je namelijk kwetsbaar. Als het bij een opdrachtgever even slecht gaat met de zaken ben je de eerste die eruit vliegt. Ook door een kleine verandering in het beleid kunnen de inkomsten voor een (groot) deel wegvallen. Hoeveel geld je achter de hand moet houden is onder andere afhankelijk van:

  • ​Jouw gezinssituatie
  • ​Hoeveel euro’s je iedere maand nodig hebt
  • ​De fluctuatie van het inkomen
  • ​Heb je wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Je doet er verstandig aan om in ieder geval drie tot vijf keer het gemiddelde maandinkomen als buffer aan te houden. In het geval jouw partner ook een goed inkomen heeft, waar bijvoorbeeld ook de vaste lasten mee betaald kunnen worden, kun je een lagere buffer aanhouden. Bij een sterk wisselend inkomen is juist een grotere buffer aan te raden. 

Kun je zo weer aan de slag als werknemer?

Ben jij door jouw ervaring en kunde gewild bij werkgevers? In dat geval loop je minder risico’s. In het uiterste geval kun je namelijk weer in loondienst gaan. Hiervoor is het wel belangrijk om de diploma’s en kwalificaties up to date te houden. Bijscholen kan  verstandig zijn om jouw courantheid ook voor de toekomst te waarborgen. 

Geen recht op doorbetaling tijdens de vakantie 

Als zzp’er krijg je gedurende de vakantie niet doorbetaald. Ook heb je geen recht op vakantiegeld zoals werknemers dat wel hebben. Hetzelfde geldt ook gedurende de feestdagen en bij ziekte. Gedurende de werkzame uren moet je voldoende verdienen om periodes met geen of een lager inkomen op te vangen.

Periode van ziekte overbruggen met spaargeld

Veel zzp’ers hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, omdat ze de maandelijkse premie er niet voor over hebben. Helaas is het niet mogelijk om met een spaarbuffer het risico van arbeidsongeschiktheid op te vangen. Tijdelijk door een ongeval of een ziekte niet kunnen werken is op te vangen met spaargeld. Maar het grootste risico is de blijvende arbeidsongeschiktheid. Je kunt niet voor tientallen jaren spaargeld achter de hand hebben. Alleen door je hiervoor te verzekeren ondervang je dit risico.

Via het Nibud kun je berekenen hoe groot de buffer in jouw geval zou moeten zijn. Door schommelingen in het inkomen kun je naar eigen inzicht het spaarbedrag aanvullen tot een bedrag waaraan je voldoende hebt om maanden vooruit te kunnen zonder een inkomen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 07-12-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.